Kako postaviti zdrave granice?

Zdrave granice

Što bi bile vaše zdrave granice? Npr. Muž ili žena vam obeća odvesti vas u kino. Vi se veselite, spremite i onda vam taj dan, kada trebate ići, kaže: “Žao mi je neću stići. Budemo drugi put“ Onako kao nikom ništa i tako par puta. Kako se osjećate? Ljuto, frustrirano, tužno, odbačeno. Kada se vrati doma, mirnim tonom mu/njoj objasnite da ste povrijeđeni da se osjećate tužno, ljuto i frustrirano, jer je to napravio/la treći put.

Vaše ponašanje prema njemu/njoj je ostalo isto puno ljubavi, razumijevanja, pažnje, ali je i njegovo ponašanje i dalje isto. Ponašate se isto prema njemu/njoj, unatoč tome što je prešao/la vaše granice. Po treći put kaže da vas vodi negdje pa taj dan, ništa. Vi govorite, ali ništa ne poduzimate. Niste se zauzeli za sebe. Svako ponašanje ima posljedicu. Ono što činite za njega/nju, što očekuje pod normalno, nemojte više činiti. Npr. Pod normalno je da ga/nju dočeka večera da ima opeglanu robu, da ga/ju dočekate sa smiješkom, dobre volje, zagrljaj, pažnja je na njemu/njoj. Da li osjećate da bi se i dalje tako jednako trebali ponašati, nakon što vam je tri puta obećao/la i nije učinio/la? Vjerujem da ne. A, zašto se i dalje ponašate isto? Jer, mislite da bi u braku tako trebalo kako bi brak funkcionira normalno. Otkriti ću vam tajnu za dobar brak i da sve funkcionira normalno odgovorni su 50% muž i 50% žena. Znači jednako, onda se tako treba i ponašati. A, vi se ne uzimajte zdravo za gotovo, cijenite sebe i ne preuzimate 100% odgovornost za uspješnu vezu/brak.

Zdrave granice su za svakog različite, odnosno ondje gdje vam je ugodno, gdje nije, narušene su. Kod konkretnog primjera postaviti zdravu granicu:“ Još jednom ne ispuniš svoje obećanje, što me čini tužnom/nim i kao da me uzimaš zdravo za gotovo, tako neću imati volje peglati ti košulje, dočekati te s večerom sretna/sretan puna/pun ljubavi i pažnje prema tebi.“ Kada cijenite sebe i ne uzimate sebe zdravo za gotovo, tako će vas cijeniti i drugi. Ali, samo od pričanja nema ništa, već djela. Kada vidi da se vaše ponašanje, promijenilo, shvatit će. Prvo držite do sebe i mijenjajte sebe, tako će se i sve oko vas u skladu s vašim pozitivnim promjenama, mijenjati. Vjerujte u sebe. Sretno i osvijestite svoje zdrave granice i ne prelazite ih, tako neće niti drugi.

Pročitajte i ovo