Nađi smisao i želje pretvori u ciljeve

Koji je smisao?

Da li se ikada pitaš koji je smisao svega? Ja da. Koji trenuci u životu te čine sretnom da tada pomisliš: E, za te trenutke valja živjeti? Mene, kada sam sa svojom obitelji mužem i djecom kada se zajedno smijemo i igramo te osjećam čistu ljubav, radost, spontanost i opuštenost. Također susret s djecom nakon 10 dana, onaj usklik: „ Mama!“ Kada me zagrle i kažu: „Mmmm, miris doma.“ Proslava rođendana uz tamburaše sa obitelji i prijateljima. Predivna mjesta na ovoj divnoj Zemlji od kojih ti stane dah… Koje osjećaje stvara u meni? Osjećaje ljubavi, radosti, mira, zajedništava i sreće. Radi tih osjećaja valja živjeti. Kažu da nema sreće bez tuge, svjetla bez tame, tj. ne bi znali što je sreća da nismo osjetili tugu. Ja sam sklonija ljestvici nisam baš sretna, ne osjećam se baš najbolje, dobro sam može i bolje, dobro sam, sretna, jako sretna, najsretnija. S time da smatram da je u redu biti tužna, nezadovoljna, ljuta. To su sve emocije koje treba prihvatiti, a ne potisnuti, jer smo ljudi, a ne roboti. Poanta je da što god radiš nađi smisao u tome. Imaj cilj. Pitaj se što želiš? Iz toga što želiš napiši ciljeve (1-5) te strategije kako do tih ciljeva, akcije. Između želje i cilja postoji razlika. Ciljevi su naše proaktivne želje.

Kako želje pretvoriti u cilje?

Pomoću S.M.A.R.T tehnike:

S-specific (određen)and simple- razluči što želiš, a što ne želiš te pojednostavi stvar i fokusiraj se na one koje su ti najbitnij (1-5).

M- measurable (mjerljiv) and meaningful for you (značajan za tebe) mjerljivo npr. u kilogramima, ako ti je cilj smršaviti. U novcu, ako ti je cilj povećati prihode. U osjećaju i mislima za taj osjećaj, ako želiš promijeniti uvjerenja.

A-As if (kao da je u sadašnjosti) and achievable (moguće je dostići)– u sadašnjem trenutku, jer ako je u budućnosti čini se nedostižan. Za tebe ostvariv, jer ako imaš imalo sumnje, promijeni jedan od elemenata. Ona koja treba vjerovati u ostvarenje tvog cilja si ti.

R- realistic (realan) –ako je u pitanju veći cilj npr. smršaviti 40 kg., nemoj staviti za cilj u mjesec dana, već rasporedi na više manjih ciljeva npr. u mjesec dana 5kg.

T-timed (vremenski određen)- postavi si rok. Jedna od najbitnijih elemenata u postavljanju ciljeva je postavljanje vremenskog roka do kada cilj treba biti ostvaren. Vrlo važan alat, također u prokastinaciji (sklonosti ka odgađanju obavljanja obaveza)

Ukoliko imaš sklonost ka odgađanju, tada preporučam svakako postavljanje manjih ciljeva. Vrlo je važno za motivaciju i bolji fokus.

Bitno je da se dobro osjećaš

Kada si sve to napravila pitaj se kakve osjećaje budi u tebi? Sjeti se da većinu stvari radimo radi osjećaja. Jako je bitno da se osjećaš dobro.

Imala sam jedni susjedu, bivšu primabalerinu, koja svaki put kada bi ju pitala kako je odgovorila bi kako drugi hoće. Čak i kao maloj djevojčici bio mi je jako čudan taj odgovor i pitala sam se:“ Bože, zašto netko živi kako drugi hoće?“ To mi nije imalo smisla i nije mi se činilo dobro za tu susjedu, niti se nije doimala baš sretnom.

Kako ne bi živjela kako drugi hoće potrebno je naći smisao i želje pretvoriti u jasne ciljeve. Kada imaš vlastiti cilj, onda znaš točno što hoćeš, a ne lutaš besciljno okolo kako drugi hoće.

Pročitajte i ovo