TKO SAM JA I MOJ PUT

Iva Marković

Rođena sam 23.9.1980.g.u Zagrebu. Od kada znam za sebe imala sam želju za promjenom i traganjem tko smo mi zaista.

Nit vodilja mi je bio unutarnji osjećaj da smo mi nešto više od samog tijela. Odgovore sam tražila u raznim knjigama počevši od Biblije (samostalnim upisom na vjeronauk u crkvi Sv.Vinka), Bagavadgitom…dio Veda, sa 15g. čitajući Luis Hay (tada jedine 2 knjige koje su izašle 1995.g. “Moć iscjeljenja”, “Kako iscijeliti duh I tijelo”).

2005.g. sam upisala tečaj Svjesno življenje gdje sam dosta naučila o Egu i uvjerenjima, te o samoj ideji da možemo mijenjati uvjerenja koji nam ne koriste.

2006.g. sam završila tečaj “Brzog čitanja“.

2007.-2008.g. Završeni tečajevi Theta healing i gotovo sve radionice uz osnovne tečajeve, 2008.g. kratki tečaj “Tapkanje

2008.-2009. Tečaj Neurolingvističko programiranje.

Neke od knjiga koje sam pročitala na tom putu su: Echhart Tolle:” Moć sadašnjeg trenutka” , “Moć sadašnjeg trenutka u praksi” i “Nova zemlja”; Neale Donald Walsch “Razgovori s Bogom”; Don Miguel Ruitz “Sporazum sa samim sobom” , Rhonda Byner “Tajna”, Dr.Barbara Ann Brennan “Iscjeliteljske ruke”, “Svjetlost se rađa”, D.Goleman “Emocionalna inteligencija” I “Emocionalna inteligencija u poslu”, Dr.Christiane Northrup “ Žensko tijelo, ženska mudrost”, Jorge Burcay “Ispričat ću ti priču”, “20 koraka prema naprijed”, “Računaj na mene”.

Imam osjećaj da sam stvorena za ovaj rad, da je to moja životna svrha. 

Najveću promjenu u meni je potaknulo rođenje mog sina 2010.g.

U želji za edukacijom o roditeljstvu koje nas ne uče u školi, upisala sam tečaj Prirodno Roditeljstvo. Kako me oduvijek zanimala psihologija i da budem što bolja majka, nastavila sam sa daljnjom edukacijom u tada otvorenom Centru Prirodno roditeljstvo.

Učili smo o primarnim potrebama djeteta, attachment teoriji… Shvatila sam da određene obrasce koji su nesvjesni, a iz ponašanja i edukacije sam shvatila da ih imam; moram mijenjati kako ih ne bi i dalje nesvjesno prenašala na svoju djecu.

Tako sam krenula na vlastite terapije i krenuo je put mojih najvećih promjena koje su se nakon nekoliko godina vidjele u mom ponašanju i odnosima s drugima. Na bolje, naravno.

Iduća stepenica, kao potvrda mojih promjena, rođenje moje kćeri 2016. A, najveći pokazatelj promjena predivan i zreo partnerski odnos pun ljubavi i poštivanja; kao i predivan odnos s majkom koji je zreo, konačno bez potraživanja s moje strane, fluidan, ispunjajući koja mi je podrška i poticaj u mom razvoju i da budem ta koja jesam, kao i moja cijela obitelj.

Osjećam zahvalnost svim ljudima koji su dotakli moj život i onima koji su još uvijek u njemu( people are here for reason, season or for life), svim učiteljima, a pogotovo najboljoj učiteljici na cijelom svijetu (od prvog do četvrtog razreda generacija 1986).

2010.-2012.g. završila sam tečaj Prirodnog roditeljstva 1 I 2.

Nastavila sam edukaciju i Završila 6.g. školovanja 2012.-2017.za terapeuta iz smjera tjelesno orijentirane psihoterapije.

Pri zadnje dvije godine školovanja za tjelesno orijentiranog terapeuta su nas podučavali, uz naše predivne učitelje kojima sam zahvalna, uvaženi tjelesno orijentirani psihoterapeuti Heiner Steckel i Olaf Trapp.

Od 2017.g. sam pohađala razne radionice u IPD Centru I išla na vlastite terapije i supervizije, na koje I dalje idem I ići ću.

Iva Marković

U radu s ljudima, a i inače, je bitno i dalje raditi na sebi.

2018.g. U organizaciji udruge O Tempora završila sam edukaciju i certificirani sam TRE provider/voditelja.
TRE su vježbe za otpuštanje napetost, stresa i traume iz tijela.

2018.-2019. Edukacija iz Core Evolution kod uvaženog tjelesno orijentiranog psihoterapeuta Siegmara Gerkena. Neke od knjiga koje sam pročitala u spomenutom period educiranja: Dr.Christiane Northrup “Mudrost majčinstva”, Dr.William I Martha Sears “Povezujuće roditeljstvo”, M.Jovančević i suradnici “Godine prve zašto su važne?”, Larousse “Enciklopedija za rodutelje”,Dr.Anodea Judith “Eastern body, western mind”, od 2016.na hrvatskom jeziku “Tjelo I um, istok I zapad”, Suzan Thesenga “Nebranjeno ja”, Stephan M.Johnson “Character Styles”, A. Lown “Ljubav, sex i vaše srce”, A. I L.Lowen “Put do vitalnosti”, L.Heller and A. LaPierre “Healing Developmental Trauma”, D. Barceli “TRE”, J.Dispenza “Stvorite novo ja”, Dr.D.J.Siegel I Dr.sc.T.P.Bryson “Disciplina bez drame”.

U tijeku sam pisanja Završnog rada kako bi dobila certifikat Europske Asoscijaciji tjelesnoorijentiranih psihoterapeuta. Također, se i dalje educiram i ove godine sam upisala Propedeutiku psihoterapije. Imam iskustva sa terapiranjem od 2016.g

MOJ RAD SE TEMELJINA NA:

Po Reichu i Lowenu (bioenergetika) Psihološke Karakterne obrambene strukture, Character styles Stephen M. Johnson, Stilovi preživljavanja – Heller i LaPierre Allan Shore – resursi koji su u nama i teorija regulacije.

Psihološke karakterne obrambene strukture su nastale u ranom djetinjstvu kao naš odgovor na neadekvatnu okolinu.

Jačanje “ja”(osjećaj sebe). Moja osobna subjektivna teorija iz vlastitog iskustva:”Povratak sebi na “tvorničke postavke” koje smo izgubili “putem” kroz upijanje obrazaca ponašanja roditelja i opće atmosfere u ranom djetinjstvu kojeg nismo bili svjesni, a pohranjen je u implicitnoj memoriji( u podsvijesti/ subconscious mind)”.

Rad na tjeloumu “Body, Soul & Mind” pristup znači sve je povezano (um/”duh”/tijelo). Promijenimo uvjerenje (mind), time i ponašanje koje postaje osobnost, postajemo osoba koje s lakoćom, jednostavnošću i slobodom rješavamo izazove koje nam dolaze kroz životni put(soul), mijenja se “kemija” tijela(body), stvaraju novi neuronski putevi u mozgu , tj jačaju adekvatniji krugovi neuronskih veza.

Attachment pristup (objektivne relacije), popuštanje obrana ( Lowen I Reich) koje smo gradili kao adaptivna mala bića kako bi se prilagodila okolini (roditelji, primarna i šira obitelj) u kojoj smo živjeli ili još živimo. No, te obrane i „maske“ nas ne određuju, to nismo mi, tako se ponašamo, jer smo se adaptirali na okolinu. Ono što mi jesmo je duboko u nama ili nekima na površini i čeka izričaj, viđenost, siguran prostor gdje mogu biti ono što jesam ”iza kulisa za publiku” , želja da budem svoj/svoja bez straha od odbacivanja, napuštanja, ismijavanja.

Osobni rast u smislu razvoja iz nezrelog ega koji još uvijek traži nekada nenamirene potrebe, namirenje izvana (npr. želim skupi sportski auto da me svi vide i da izgledam moćno i da me se poštuje, jer toga nije bilo u djetinjstvu pa potražujem namirenje izvana i kompenziram npr. s autom). Dakle, rast iz nezrelog ega u zreli i tako lakše, slobodnije, ispunjenije, sretnije funkcioniram u životu.

Kao što je rekao Jung: “Sve što se događa u svijetu je u nama”. Baš ono što nas najviše živcira kod drugih, osuđujemo (ogovaramo) ili se divimo, je dio nas koji je u tzv. sjeni i ima tendenciju izlaska na van, biti realiziran ili viđen. U glavnom, dio na kojem trebamo raditi, osvijestiti zbog čega funkcioniramo tako i dobiti ideju i iskustvo kroz NRO ind (terapeut kao svjedok), koje nam je potrebno. Moj rad se temelji na brojnim edukacija, on line edukacijama, čitanjima puno knjiga, vlastitim terapijama I iskustvu. Iz svega toga izrodila se vlastita metoda rada NRO-NeuroRelacijskoOsvještavanje.

Moje promijene nakon deset godina terapija i rada na sebi od 15-te godine: više samopouzdanja, odlučnost, osjećaj zahvalnosti, sreće, lakoće,slobode, vlastite snage i da je moć u mojim rukama, odnosno da sam sama odgovorna za svoju sudbinu, odnosno ja sam kreator svoje sudbine.

Drugi nisu odgovorni za ono kako se ja osjećam, već ja sama.