Budi ona TI. Budi jaka. Voli sebe.

Kako odgajam svoju kćer?

Ja: „Koga najviše voliš Mila?“  Mila (4g.): “Tebe mama. Pa bracu , pa tatu.“

Zagrlim ju i kažem joj: „To je predivno, Milić, ali prvo voliš sebe, srećice. Uvijek i samo uvijek najviše voli sebe. Ovako, ljubavi, kako te mama grli i voli. Ja te volim najviše na svijetu, a ti sebe još više.“

Kako su naša djeca najbolji učitelji, slijedilo je od moje Mili pitanje: “Da li, mama, ti sebe voliš najviše na svijetu?“

Zastala sam da razmislim (gdje me nađe, mala J): „Pa volim, radim na tome.“ Bio je moj iskreni odgovor. Tada shvatih da pažnju i ljubav koju očekujem od supruga trebam dati sebi. Da sam, isto tako, ja sebi važna, kao što su mi oni važni, mislim na obitelj. Kako ću učiti svoju kćer da sebi bude važna i na prvom mjestu, ako ja to ne primjenjujem? Počela sam kreirati vrijeme za sebe, a da ne moram biti bolesna. Počela sam obraćati pozornost na svoj unutarnji monolog i više sebi davati viđenja i priznanja. Počela sam sebe trenirati da se fokusiram na dobro što sam napravila i da vidim, priznam, pohvalim samu sebe, a ne da čekam da drugi to naprave pa sam onda razočarana. Počela sam sebe pitati što želim, a ne da ispunjavam konstantno tuđe želje.  Moje su isto bitne. Počela sam sebi davati priznanje za sve što sam pospremila i skuhala. Počela sam sebi davati priznanje za odgoj djece (sina Gabrijela i kćeri Mile) koji se temelji na povezanosti i konstantnoj edukaciji i radu na sebi, kako na njih ne bi prenašala svoje obrasce iz nezrelog dijela sebe. Rođenjem Gabrijela 2010g. su počele moje edukacije vezane za rani razvoj djece, odnosno tjelesno orijentiranu psihoterapiju, rad na sebi i transformacije koje nisu stale i dan danas.  A, Gabrijel i Mila su mi najveći učitelji gdje sam i na čemu trebam raditi. Tako brzo saspu u lice ono što ne vidiš kod sebe. Gabrijel mi je prije mjesec dana rekao: „Licemjerna si, jer meni kažeš da to ne radim, a ti to radiš.“ Rekla sam mu: „U pravu si i oprosti.“ Kada je u pravu priznam i zahvalim što me osvijestio. To ne znači da ne povučem granicu. Kada nešto treba napraviti, napravi uz pregovaranje, ali ja znam da je dobro za njega, te ga pri tom ne „slamam“, jer sam ja roditelj , već objasnim zašto je za njega dobro po 100 put, ako treba. Biti roditelj je najveći osobni izazov i potrebna je zrelost i prihvaćanje odgovornosti i konstantan rad na sebi. Nije lako pogledati u svoje nezrele dijelove, ali je i te kako vrijedno prvo sebe radi, onda se to vidi i na djeci i naravno u partnerskom odnosu. Vaša zrelost znači rast za oboje, a pogotovo za vašu sreću, mir, zadovoljstvo i što je najbitnije svoju vlastitu snagu.

Što je bila prekretnica na putu mog osobnog rasta i razvoja?

Velika prekretnica  na putu mog osobnog rasta i razvoja bila je ta da sam shvatila da sam ja ok. Pomogao mi je moj psihoterapeut, naravno. Da sam ok i da se ne uzimam zdravo za gotovo, da se sa punim pravom zauzimam za sebe i da ne zaboravim na sebe kada su u pitanju zasluge i kredibilitet za sve što radim. Prije sam nekako išla od premise: “Ja se mijenjam i kao da nešto stalno sa mnom ne valja, jer osvještavam.“  Sada: “Ali ne, to što osvještavam ne znači da ne valjam i te kako valjam.“  Spoznaja: „Ja sam ok“ mi je bio kao gumb koji sam pritisnula da se odčepi ona moja stara duboko zakopana ženska snaga koja nije arogancija onako kako nam se najčešće prepotentni, arogantni i nezrelo narcisoidni ljudi, čine snažni. To je maska ispod koje je strah. Ne to, već istinska snaga, da mogu sve reći, da mogu sve staviti na stol, raspraviti, da mogu otići ako mi se ide, da se mogu čvrsto zauzeti za sebe i svoje stavove bez da popustim radi mira u kući. Neka bude svađa i to je zdravo da se riješi, a ne da se stavi „pod tepih“. Eto, taj moj gumb (Ja sam ok) i dugogodišnji rad na sebi me doveo  do svega ovoga. Svoje istinske snage da mogu sve, da podržim samu sebe i što je najvažnije da volim samu sebe i bez da nešto napravim. Volim se i ja sam ok.

Ja: „ Volim te Mila“

Ja: „U redu je Mila. Tako je srećo, ti si sebi na 1.mjestu. Sebe najviše voli.“

Mila: „Mama, da li ti sebe najviše voliš?“

Sada sa sigurnošću mogu reći: „Volim, Mila.“

Ljubav prema sebi, je istinska polazna točka za zrele odnose, no najprije je neophodno da  imamo zreli odnos prema sebi.

Pročitajte i ovo